Diversiteit

Diversiteit, duurzame inzetbaarheid en vitaliteit

Bij NS maken de medewerkers het verschil. Wij willen dat iedereen zich welkom voelt. Als organisatie die midden in de samenleving staat, willen we daarvan ook een afspiegeling vormen. Vrouw of man, waar je ook vandaan komt, of je nu homo of hetero bent: iedereen mag zichzelf zijn bij NS. Wij vinden dat vanzelfsprekend. We zijn ons bewust van de verschillen tussen mensen, en gaan daar respectvol mee om. Sterker nog: wij geloven in de kracht van die verschillen. Om de talenten van onze medewerkers optimaal te kunnen gebruiken, bieden we ze tal van opleidingen en andere ontwikkelmogelijkheden. Aan jonge, technische mbo-studenten biedt NS zelfs de mogelijkheid tot opleiding en een baan via de TechniekFabriek.


Netwerkorganisaties

Iron Ladies
Met vrouwen op topposities laat je zien dat diversiteit vanzelfsprekend is. Speciaal voor vrouwen is er het vrouwennetwerk van NS Iron Ladies. Eén van de speerpunten: vrouwen zien en zelf gezien worden.

VariatioNS
Multicultureel talent is een onderdeel van het thema diversiteit en dit is gekoppeld aan het strategisch thema van NS: samen maken we het verschil. Om dat te kunnen borgen moet multicultureel talent zichtbaar en voelbaar zijn in de organisatie. VariatioNS staat dan ook voor een werkcultuur waarin verschillen waardevol zijn.

Trainbow
Met het ‘Gay network’ Trainbow wil NS actief werken aan de sociale acceptatie van homo- en biseksuelen en transgenders binnen de spoorsector. Daarom kunnen niet alleen NS-medewerkers zich bij Trainbow aansluiten, maar ook werknemers van andere bedrijven in de spoorsector.

Jong NS
Jong NS is de jongerenvereniging van NS. Het doel van Jong NS is om een platform te bieden voor jonge NS’ers om met elkaar in contact te komen. Zij kunnen tijdens interessante activiteiten kennis en ervaring uitwisselen, maar ook samen een gezellige tijd hebben. De doelgroep van Jong NS bestaat uit alle NS’ers t/m 35 jaar.

InterNS
InterNS is dé stagevereniging voor en door NS stagiair(e)s. Elke maand organiseert InterNS allerlei activiteiten waardoor je als stagiair(e) de mogelijkheid krijgt om verschillende bedrijfsonderdelen van NS te leren kennen.

groepsfoto internsOok kan je workshops volgen die een bijdrage leveren aan je persoonlijke ontwikkeling en is er de mogelijkheid om andere stagiair(e)s te ontmoeten en verhalen uit te wisselen. Afgelopen jaar heeft InterNS diverse activiteiten georganiseerd, zoals een rondleiding in het Gevonden Voorwerpen Centrum, een excursie bij bedrijfsonderdeel NedTrain in Haarlem en een bezoek aan het nieuw verbouwde station in Den Haag. Tijdens de activiteiten van InterNS krijg je een goede  indruk welke carrièremogelijkheden NS jou te bieden heeft.Vitaliteit
NS investeert in vitale en gezonde medewerkers. Dat doen we met vitaliteitsprogramma’s. Want zoals iedereen weet, heeft bewegen een positieve invloed op de algemene conditie en gezondheid. Railsport Nederland biedt medewerkers van NS mogelijkheden om te bewegen en te ontspannen. Onder meer door speciale beweegprogramma’s aan te bieden, maar je kunt ook gebruik maken van het in-company fitnesscentrum Fitcenter, dat gevestigd is in het hoofkantoor van NS in Utrecht.