Samen sterk

Iedereen is anders. Gelukkig maar, want dit maakt het samenwerken leuker en het eindresultaat wordt er vaak nog beter van ook.
NS staat als bedrijf midden in de Nederlandse samenleving. Daarom wil NS als werkgever ook een afspiegeling zijn van die samenleving. We vinden het belangrijk dat iedereen die bij ons werkt zich hier thuis voelt. Of je nu man of vrouw bent of genderneutraal. Waar je ook vandaan komt en of je wel of geen arbeidsbeperking hebt. Die verschillen maken onze organisatie juist krachtig. Want anders denken zorgt ervoor dat we dingen van verschillende kanten bekijken. Daardoor kunnen we beter inspelen op de verschillende wensen en behoeften van onze reizigers.
Diversiteit en inclusie zijn voor ons dus belangrijk, maar nog niet altijd even ‘vanzelfsprekend’ of gewoon. Daarom heeft NS begin 2018 het Charter Diversiteit ondertekend. Met de ondertekening ervan hebben we onszelf enkele doelen gesteld. Een van de doelstellingen is het zorgen voor 200 arbeidsplaatsen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in 2020. Een andere doelstelling is meer focus op de werving van hoger opgeleid multicultureel talent.

Participatiebanen

In Nederland is een grote groep mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze vinden niet altijd even gemakkelijk een passende baan. NS neemt de verantwoordelijkheid om die banen te creëren. Waarom? Omdat iedereen erbij hoort! Dat is een uitdaging, maar wel eentje die we aangaan. Als organisatie die een afspiegeling van de samenleving vormt, geven we graag dat signaal af.
De banen die we voor mensen met een arbeidsbeperking hebben gecreëerd, vind je tussen onze openstaande vacatures. Maar dan wel met een extra label: participatiebaan. Benieuwd naar de actuele vacatures? Kijk hier. Heb jij een arbeidsbeperking en wil je eerst weten hoe het is om bij ons te werken? Bekijk dan eens deze video of lees het interview met collega’s Maikel, Jurgen en Cem in Trouw.

Culturele diversiteit

We hebben de ambitie om nog meer collega’s met een multiculturele achtergrond te verwelkomen. Dit doen we onder andere door de keuzes van leidinggevenden in het selectieproces te vergroten en door meer doelgroepgericht te werven. We werken hiervoor samen met enkele diversiteitsnetwerken. Netwerken die ons in contact brengen met kandidaten met een multiculturele achtergrond.
Voormalige vluchtelingen vormen een speciale groep van medewerkers. We stimuleren de instroom in reguliere vacatures en traineeships door intensieve samenwerking met de stichting UAF, gemeenten en andere organisaties. NS deelt haar opgedane kennis en ervaring regelmatig met andere werkgevers, organisaties en gemeenten.

M/V diversiteit

NS zet al sinds de jaren ‘80 actief in op het werven van meer vrouwen. Van oudsher in de operatie, later ook voor het (top) management. Met 2 vrouwelijke commissarissen en 2 vrouwen in de Raad van Bestuur zijn vrouwen aardig vertegenwoordigd in de top van ons bedrijf. Ook binnen verschillende directies zijn vrouwen goed vertegenwoordigd. Circa 32% van het seniormanagement is vrouw. Toch zijn we er nog niet. Vooral binnen de traditioneel mannelijke werkgebieden zoals IT, engineering en techniek willen we graag meer vrouwelijk talent. Ook buiten NS stimuleren we dit door samen te werken met organisaties zoals VHTO, die zich inzet voor meer meisjes en vrouwen in de techniek, op bijvoorbeeld het initiatief Girlsday.
NS is eveneens oprichter van het netwerk ‘Iron Ladies’, een vrouwennetwerk van zes ‘spoor-gerelateerde’ bedrijven. Bij het netwerk Iron Ladies bundelen vrouwen met verschillende leeftijden, opleidingsniveaus en werkervaring, die werken in de wereld van het spoor, hun krachten.

LHBTi

NS zet zich in voor een inclusieve werkomgeving. Een belangrijk onderwerp voor iedereen en zeker voor LHBTi-ers Het valt immers niet altijd mee om jezelf te zijn op het werk. Of dat nu in de trein, op het station, in de werkplaats of op kantoor is. Kortom: werk-aan-de-winkel!
Trainbow is de plek waar homo’s, lesbiennes, biseksuelen, transgenders, interseksuelen, enzovoorts en hun ‘straight allies’ zich verenigen. Door managers, directie en HR-collega’s gevraagd en ongevraagd te adviseren, dragen ze bij aan een organisatie waarin alle collega’s zichzelf kunnen zijn en zich veilig kunnen voelen.
De vereniging maakt zichzelf zichtbaar door regelmatig bijeenkomsten, zoals borrels, workshops of werkbezoeken te organiseren. Bovendien sluit Trainbow aan bij LHBTi-gerelateerde, (inter)nationale- of NS brede-evenementen. Sinds 2018 is collega spoorbedrijf ProRail aangesloten bij het Trainbow netwerk.

Overige medewerkersnetwerken

NS wil een inclusieve organisatie zijn. Toch kan het soms ook prettig zijn om ervaringen uit te wisselen met gelijkgestemden. NS kent naast Iron Ladies en Trainbow dan ook nog een aantal verschillende netwerken. Hieronder een overzicht.

JongNS
Hét jongerennetwerk van onze organisatie is JongNS. In dit netwerk wordt de verbinding met elkaar gezocht om ervaringen uit te wisselen en kennis te delen. De doelgroep van de jongeren is iedereen die bij NS werkt tot en met hun 35e levensjaar. Op dit moment zijn circa 900 collega’s aangesloten bij JongNS.

InterNS
Een treffende woordspeling voor de stagevereniging van NS-stagiairs. Elke maand organiseert InterNS activiteiten om stagiairs kennis te laten maken met onze organisatie in de volle breedte. En natuurlijk komen stagiairs met elkaar in contact om ervaringen te delen.

NS Inc.
NS Inc. is geen netwerk in de formele zin van het woord, maar een groep collega’s die het belangrijk vindt om verbinding te maken met alle collega’s, ondanks of juist vanwege de verschillen. Zij doen dit door activiteiten te organiseren die bijdragen aan de bewustwording van de kracht van verschillen en het belang van het zien van overeenkomsten.

Werkgroep Autisme
De werkgroep Autisme bestaat 5 jaar. De collega’s die zich bij deze werkgroep hebben aangesloten komen eens in de 6 weken bij elkaar om te praten over hoe autisme van invloed is op hun werk. De bijeenkomsten zijn vooral ondersteunend bedoeld.