Mag je zonder rijbewijs machinist worden?

Als je de machinistenopleiding hebt afgerond, dan mag dat!

Jonge machinist

Op de website van NOS verscheen een verhaal over een van onze collega’s uit de operatie.

Jos Hoogland is 19 jaar en rijdt zonder moeite een dubbeldekstrein met honderden passagiers. Maar een autorijbewijs heeft ‘ie nog niet. Z’n collega’s zagen de vergelijking met Formule 1-coureur Max Verstappen. “Ze noemen me nu de Max Verstappen van het spoor”, grijnst Hoogland tegen de verslaggevers van NOS.

19 jaar en met 140 over het spoor | NOS op 3 – YouTube

Vanwege de vergrijzing hebben de vervoerders snel jonge machinisten nodig, zoals Jos. Het was de journalisten opgevallen dat er meer jonge machinisten waren. Daar wilden ze meer van weten, dus namen ze contact op met Woordvoering.
De meerderheid van de nieuwe machinisten bij NS is op dit moment onder de 35 jaar. Het aantal jonge machinisten is in vijf jaar gestegen van 6% tot 12% vandaag. Veel (iets) oudere collega machinisten werpen zich graag op als mentor om de jongeren de fijne kneepjes van het vak te leren. Ook het aantal vrouwelijke machinisten stijgt. Vijf jaar geleden waren dit er 83. Dit is meer dan verdubbeld tot 173 vrouwelijke machinisten.

“Ik ben al niet meer de jongste machinist”, zegt Jos. “Er komen steeds meer jonge machinisten bij. Die komen vooral van het ROC in Amsterdam en het Rotterdamse Scheepvaart en Transport College. En sinds dit jaar werkt NS ook samen met het ROC van Twente. Deze scholen bieden een tweejarige opleiding tot machinist aan, een opleiding op MBO-3 niveau. Wie slaagt, is volledig bevoegd machinist.”

Voor Jos kwam echt een jongensdroom uit. “Toen ik zag dat er een opleiding voor machinist was heb ik me daar gelijk voor aangemeld’. Jos is nu precies 1 jaar machinist bij NS: “Het beroep van machinist bevalt mij uitstekend. Ik heb het mooiste kantoor van Nederland, ben de hele dag onderweg en ik vind de omgang met techniek leuk. We hebben nog meer machinisten nodig omdat er collega’s met pensioen gaan, maar ook omdat het spoorvervoer toeneemt.”

Kom jij net van het (V)MBO en ben je niet bang voor verantwoordelijkheid? En zie je jezelf in een zelfstandige en servicegerichte functie? Dan is de functie van machinist misschien ook iets voor jou!

Meer informatie vind je op ROC Amsterdam ROC van Twente en STC Rotterdam