Hoe wil jij reizen in 2030? Deze vraag stond afgelopen dinsdag centraal tijdens een dialoogsessie met starters en studenten over de toekomst van NS.

Deze bijeenkomst maakt deel uit van een dialogenreeks met externe stakeholders. Nog niet eerder sprak NS hiervoor met deze doelgroep: de  reizigers, werknemers en ZZP’ers van de toekomst. Aanwezig waren studenten Transport, Infrastructure & Logistics en Liberal Arts & Sciences, starters bij gemeenten of semi-overheid en vertegenwoordigers van politieke jongerenorganisaties/belangenorganisatie.

Drie NS-experts pitchten over (de toekomst van) stations, de deur-tot-deur reis en internationaal treinverkeer. In kleine groepjes brainstormden de bezoekers vervolgens over deze onderwerpen. Opvallend was bijvoorbeeld het gesprek over deelauto’s. De auto is voor deze doelgroep geen statussymbool en in hun mobiliteitskeuzes laten ze duurzaamheid zwaar meewegen. Wat betreft stations is voor hen van groot belang dat alle basisvoorzieningen op orde zijn en dat er goede fietsenstallingen zijn. De bereidheid om voor internationale reizen de trein te pakken, is er wel. Maar ze hikken erg tegen de kosten aan, die prijs moet volgens hen omlaag.

Strategie

De output van deze en andere dialoog- en brainstormsessies gebruikt NS als input voor de nieuwe strategie. De studenten en starters waren erg enthousiast. Eén van de deelnemers: “Je krijgt niet vaak de kans om een kijkje in de keuken te nemen bij zo’n grote organisatie en om mee te mogen denken. Ik loop vanaf nu bijvoorbeeld heel anders rond op een station, ik weet nu waar jullie allemaal rekening mee houden in het ontwerp.”

Benieuwd wat NS jou te bieden heeft? Meld je aan voor de vacature alert. Direct vacatures met betrekking tot jouw vakgebied in je mailbox!

Tekst: Margriet Muis