Onze collega’s Marli en Silke, beiden werkzaam bij het NS Leercentrum, gaan om de week op pad om een reizigersvraag te beantwoorden. In hun vlogs geven zij je een kijkje achter de schermen bij NS. Hoe word je conducteur? Is NS klaar voor de elfstedentocht? En waarom zijn blaadjes op het spoor zo lastig? Benieuwd wie zij zijn en hoe hun “vlogwereld” eruit ziet? Wij vroegen het aan ze!

Waarom zijn jullie begonnen met vloggen?

“Binnen NS zijn heel veel collega’s enthousiast over NS, bijna iedereen praat met zoveel enthousiasme over zijn/haar werk dat het echt raar is dat buiten NS nog zoveel onbekendheid over NS bestaat. Een standaard reactie op een feestje als je zegt dat je bij NS werkt is: ineens weet je het, je wordt conducteur. Veel meer beroepen van NS kennen velen niet. Als ik (Silke) op diezelfde verjaardag enthousiast vertel over NS, met alle diversiteit in afdelingen, taken en beroepen krijg ik heel vaak als reactie dat ze daar nooit over hebben nagedacht. Wij vonden het jammer dat het zo’n groot gat is tussen het enthousiasme binnen NS en de zichtbaarheid van dat enthousiasme buiten NS. Dit gat opvullen zagen wij als een mooie kans om NS beter in het daglicht te zetten!”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om te vloggen?

“We zagen dus een gat waar we in konden springen om het op te vullen. De vraag is dan hoe? Het idee om te vloggen ontstond vrij spontaan op een vrijdagmiddag. Silke opperde het idee om voor NS te vloggen en Marli had nog connecties bij de communicatieafdeling. Dit hebben we gecombineerd en zijn naar de communicatieafdeling gegaan om over ons idee te vertellen. Vanuit de communicatieafdeling waren ze enthousiast, hadden ze aanvullende ideeën en boden ze ons aan om voor ons de filmpjes na te bewerken (knippen). En we zijn het gewoon gaan doen!”

Wat laten jullie precies op de vlogs zien?

“In de vlogs beantwoorden we reizigersvragen. Onder de YouTube-filmpjes kan je een vraag stellen. Als we een vraag binnen krijgen zoeken we iemand binnen NS die de vraag voor ons kan beantwoorden. Dus heb jij ook een vraag? Stel de vraag vooral onder één van onze filmpjes.”

Met welke frequentie vloggen jullie?

“1 keer per 2 weken komt er een vlog online, dus gemiddeld nemen we ook 1 keer per 2 weken een vlog op.”
Hoe staat het vloggen in verband met jouw eigen functie?
“Niet. Het staat los van onze eigen functie. We werken bij NS resultaatgericht. Dit betekent dat ons eigen werk doorloopt en dat we vlogs maken er bij naast doen. Af en toe zie je ook wel dat we een leuk verzoek krijgen om iets te vloggen maar dat het niet past in onze werkagenda, helaas. Het blijft iets wat we naast ons huidige werk doen.”

Wat vinden jullie zo leuk aan het vloggen?

“Het is zo interessant om te zien hoe enthousiast iedereen is over NS, hoe divers NS is en om zelf meer te weten te komen over NS. Maar het allerleukste vinden wij toch wel dat we nu op hele bijzondere plekken komen. Een mooi voorbeeld vonden wij wel dat we een vraag over een pantograaf hadden binnen gekregen en we zelf over het algemeen weinig interesse heb in treinmaterieel. Deze vraag leek ons dus behoorlijk saai. Maar bij aankomst hadden ze bij de werkplaats geregeld dat we gezekerd op een trein mochten staan. Bovenop de trein voelden we een geluksmomentje en dachten: wauw, we staan gewoon op een trein en dit wordt voor ons geregeld!”

Wat vind je (tot nu toe) de leukste vlog die jullie gemaakt hebben, en waarom?

“Wat een moeilijke vraag! Er zijn aantal vlogs die we ontzettend gaaf vonden om te doen. We kunnen echt niet kiezen. Eén van de vlogs die het eerste in ons op komt is de vlog waarin we een vraag gingen beantwoorden wat er gebeurt met gestrande reizigers. Precies op dat moment stond er zo’n gestrande trein in de buurt en mochten we mee met incidentenbestrijding naar een bovenleidingbreuk. Met sirenes en zwaailichten gingen we ee naar de trein en alle auto’s gingen voor ons aan de kant (vlog#12). Hoe vet! Maar ook dat we in de treinsimulatie van het Leercentrum mochten rijden (vlog#3), mee konden met Service en Veiligheid (vlog#14) en een stukje oefentrein mochten spuiten (vlog#11) zijn natuurlijk grandioos!”

Wat staat er nog op de planning?

“We willen natuurlijk niet te veel verklappen, maar grote kans dat je binnenkort ziet hoe een Traxx opstart. En we hopen, maar deze hebben we nog niet definitief gepland, dat je ook binnenkort ziet hoe een trein door de wasstraat gaat…”

Wil jij Marli en Silke volgen? Abonneer je dan op het youtube kanaal van NS!