Machinist: verantwoordelijk, zelfstandig en technisch

Tientallen toekomstige MBO leerlingen schreven zich al in voor de opleiding

machinist

NS was een aantal weken terug te gast op de open dagen van het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam, ROC van Amsterdam en ROC van Twente, oopleiding machinistenm jongeren te informeren over het beroep van Machinist bij NS. Het waren zeer geslaagde dagen; ongeveer 160 jongeren zien een carrière als machinist bij NS wel zitten!  Met persoonlijke gesprekken en korte presentaties zijn geïnteresseerde jongeren en hun ouders voorzien van alle wetenswaardigheden.

Met 140 km/uur door het Nederlandse landschap razen of met precisie een 140 meter lange trein door een druk station manoeuvreren; werken als machinist is veelzijdig en uitdagend. Het betekent een flinke dosis verantwoordelijkheid; je vervoert dagelijks duizenden mensen naar hun plaats van bestemming. Daarnaast is het natuurlijk zelfstandig werken, je spendeert een groot gedeelte van je werktijd alleen. Treinen zijn geavanceerde machines, dus als je affiniteit met techniek hebt, zit je als machinist op de juiste plek!

Zonder rijbewijs
Omdat je zo snel al op een trein mag zitten, kan het voorkomen dat je al een trein bestuurt voordat je je rijbewijs hebt gehaald. Dit was het geval bij Jos. Hij rondde op zijn 18e de opleiding af en bestuurde op zijn 19e al een dubbeldekker. Als machinist heb je namelijk geen rijbewijs nodig!

Momenteel is NS hard op zoek naar jonge machinisten. Op dit moment is 12% van alle machinisten jonger dan 35 jaar, 5 jaar geleden was dit nog 6%. Dus ben jij zelfstandig, verantwoordelijk en heb je affectie met treinen en techniek? Schrijf je dan in voor de opleiding tot machinist in Amsterdam, Rotterdam en Twente!

Inschrijven kan hier: ROC van Amsterdam ROC van Twente STC Rotterdam

Heb je de opleiding al afgerond en wil je aan de slag als machinist? Bekijk onze vacatures hier.

De opleiding
Het werk van een machinist is veelzijdig; je moet kennis hebben van techniek, servicegericht zijn en op hoogte zijn van de spoorwetgeving. Niet gek natuurlopleiding machinistijk dat er een opleiding aan vooraf gaat. De drie bovengenoemde scholen bieden een opleiding aan tot railvervoerder. De brede opleiding leidt je binnen 2 jaar op voor het diploma ‘Machinist volledig bevoegd’. Bij het ROC loop je in het eerste jaar één week in de maand stage en de andere weken ga je naar school. Het tweede jaar start je weer met één week stage in de maand. In de tweede helft van het schooljaar ga je steeds meer uren stage lopen. Bij het STC begin je halverwege het eerste jaar met tien weken full time stage, de andere weken ga je naar school. In het tweede jaar loop je twee keer tien weken full time stage. Dit betekent dat je meteen aan de slag kan als Machinist! Na het afronden van de opleiding is de kans op een vaste baan ook zeer groot.