Innovatieafdeling breidt uit met innovatiestudio

Werken aan proof of concepts voor reisinformatie van de toekomst

Innovatiestudio

Wachtend op de trein, onderweg naar je werk en kijken op je smartphone waar de zitplaatsen zijn. Heb je een vraag aan de hoofdconducteur? Stel die gewoon via de Reisplanner app. Dit klinkt als toekomstmuziek – en deels is dat misschien ook zo. Toch wordt binnen NS elke dag gewerkt aan nieuwe manieren om digitaal met reizigers te communiceren, of om informatie zo makkelijk mogelijk te delen.

De opening
Woensdagochtend 8 november om 09:15 uur opende Tjalling Smit (directeur Commercie en Ontwikkeling van NS) de Innovatiestudio als nieuw onderdeel van het M-Lab. Hier gaan we sleutelen aan de ambitie om ‘Dé reisgids van het Openbaar Vervoer’ te worden en innovaties te ontwikkelen die hierbij passen. Het M-Lab bestaat al langer: het team ontwikkelt de reisinformatie en –communicatie van de toekomst in eigen huis en is de kraamkamer van de NS Reisplanner Xtra.

Concepten ontwikkelen
De nieuwe Innovatiestudio zal allerlei ‘Proof of Concepts’ ontwikkelen op het gebied van reisinformatie en reizigerscommunicatie: een idee, een concept of een product wordt dan snel uitgewerkt als demonstratie en in de praktijk getest. Het idee of product wordt nagenoeg volledig ontwikkelt om te bewijzen dat het technisch kan én dat de klant er op zit wachten. Hiervoor wordt ook een speciale smartphone-app ontwikkeld.

Het Mobility-Lab
Klein maar fijn: de Innovatiestudio is 40 m2 en er werken vijf NS collega’s. Hiervan zijn er twee zogeheten ‘apprentices’ die als junior meewerken. Zo krijgen zij meteen een leerschool in ontwikkeling van mobiele apps voor de spoorsector, een unieke discipline.

Word jij onze nieuwe collega?
Wil jij ook werken aan de toekomst en onze reizigers daarin centraal laten staan? Bij NS zijn we nog op zoek naar IT-talent. Talenten zoals Fullstack Developers en Functioneel Applicatiebeheerders bijvoorbeeld.

Bekijk hier alle IT vacatures:

IT vacatures