Staan in de trein is er straks niet meer bij. Met de ontwikkeling van de ‘NS zitplaatszoeker’ zorgen onze IT’ers ervoor dat je kunt zien waar nog vrije zitplaatsen zijn.

Uit onderzoek onder hoofdconducteurs is gebleken dat in 30% van de treinen onnodig wordt gestaan. Vaak zijn reizigers zich er niet van bewust dat er nog vrije zitplekken zijn. In de Reisplanner app wordt onder het reisadvies via de kleuren groen, geel en oranje zichtbaar welk rijtuig nog voldoende zitplaatsen heeft.

zitplaatsen

Als eerst zal de zitplaatszoeker gebruikt worden op het traject Arnhem – Den Bosch. Zo helpt NS om een zitplaats te vinden en kunnen reizigers slim kiezen waar zij instappen.

Sensoren in de trein

De trein en het spoor zijn voorzien van allerlei sensoren die onder meer ingezet worden om het aantal passagiers te bepalen. De sensoren meten onder meer het gewicht per rijtuig. Technici zetten hiermee gewichten om naar drukte.
Om de kwaliteit van de app verder te kunnen verbeteren wordt er multidisciplinair samengewerkt met de afdelingen Prestatieregie & Innovatie, Reisinformatie Trein IT Service Organisatie (RTSO) en het Mobility Lab. Wie weet, lukt het straks de zitplaatszoeker ook landelijk werkend te krijgen.