Het is vandaag Diversity Day! Dat is een bijzondere dag, ook voor NS. In onze organisatie hebben diversiteit en inclusie een grote betekenis. Als organisatie met een maatschappelijke rol vinden we het belangrijk dat we een afspiegeling van die samenleving zijn en dat ook blijven, op alle lagen binnen onze organisatie.

Het is belangrijk om jezelf te zijn. Ongeacht wie je bent, waar je vandaan komt of welke geaardheid je hebt. Diversiteit gaat over culturen en achtergronden. Maar ook over participatiebanen en LHBTi.

Bij NS is de diversiteit en inclusie groot. Binnen NS zijn er verschillende medewerkersnetwerken. Een voorbeeld hiervan is het  medewerkersnetwerk dat VariatioNS heet. Laetitia, lid van het bestuur van VariatioNS vertelt: ‘’Op de trein, het station, in de werkplaats en de kantoren werken zoveel mensen met verschillende achtergronden. Maar wat weten we eigenlijk van elkaar? Verschillende achtergronden worden eng en moeilijk gevonden, maar het kan ook heel verrijkend zijn. Iedereen voegt iets toe, maar dat wordt niet altijd met elkaar gedeeld.’’

Sinds 2015 werkt NS samen met Stichting voor Vluchteling-studenten UAF om voormalig vluchtelingen een kans te geven op de Nederlandse arbeidsmarkt. Met een werkervaringsplaats van negen maanden geeft NS hen de mogelijkheid om werkervaring op te doen, zich te ontwikkelen en door te stromen naar een baan binnen of buiten NS. Inmiddels hebben wij de 25ste deelnemer mogen verwelkomen. Vandaag – op Diversity Day – verlengen NS en UAF deze samenwerking met nog eens vijf jaar. In korte video’s vertellen collega’s Eyad, Ammar en Ahmad hun ervaringen over hun werkervaringsplaats bij NS. Bekijk het hier verhaal van: Eyad, Ammar en Ahmad

Doordat er veel collega’s met verschillende achtergronden zijn, hebben we veel visies en vaardigheden in huis. NS stimuleert daarnaast in samenwerking met verschillende organisaties de instroom van mensen met een divers culturele achtergrond in reguliere vacatures en traineeships.

Wil je meer weten over diversiteit en inclusie binnen NS? Bekijk dan deze pagina.

Foto: bestuur VariatioNS