Vacature alert

Opleiding tot conducteur

Zie je het al voor je? Je reist door het hele land, hebt een afwisselend rooster en maakt van alles mee. Van een wereldreiziger met een didgeridoo of een oma die haar honderdste verjaardag viert, tot een feestje van voetbalsupporters dat uit de hand loopt of een dronken reiziger die medereizigers lastigvalt. Jij houdt de trein veilig, zorgt dat je op tijd kunt vertrekken van het perron en helpt onze reizigers om hun reis zo fijn mogelijk te maken.

Als conducteur bij NS heb je een veelzijdige en uitdagende baan, waarin je bijdraagt aan een veilig en duurzaam Nederland. Samen met de School voor Veiligheid van MBO Amersfoort biedt NS de opleiding ‘Handhaver Toezicht en Veiligheid – Conducteur’, zodat je als conducteur goed kunt handelen in iedere situatie.

Als conducteur…

  • Ligt de wereld aan je voeten
  • Is elke dag anders
  • Rijd je duizenden km over het spoor
  • Breng je reizigers veilig en op tijd naar hun bestemming
  • Sta jij klaar voor je reizigers

Dit leer je

Na de tweejarige opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid – Conducteur bij MBO Amersfoort ben jij in staat om de reizigers op de eerste plaats te zetten. Je hebt geleerd welke taken je hoort uit te voeren als conducteur, zowel op het perron als in de trein. Na het succesvol afronden van de opleiding ben jij klaar om direct te solliciteren bij NS.

Tijdens de opleiding HTV (Handhaver Toezicht en Veiligheid) – Conducteur loop je stage bij NS. Je leert hoe je je werk als conducteur uitvoert in de trein en op het perron. En hoe je de trein veilig en op tijd laat vertrekken. Je leert hoe je je servicegericht opstelt naar reizigers en ze goed begeleidt tijdens hun reis. Ook leer je hoe je gastvrij omroept, zodat onze reizigers altijd goed zijn geïnformeerd en behaal je de bevoegdheid tot Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA).

Is dit beroep iets voor jou?

Als conducteur beantwoord je vragen van reizigers, informeer je ze over een alternatieve route bij een verstoring en je reageert snel en op de juiste manier bij calamiteiten. De reiziger staat voorop bij NS. Daarom is het in dit beroep belangrijk dat je:

  • helder en duidelijk in je communicatie bent en snel weet te handelen.
  • zelfstandig kunt werken en rustig blijft in stressvolle situaties.
  • goed met verschillende mensen overweg kunt.

Meld je direct aan

Enthousiast geworden om in de toekomst te zorgen voor een zo veilig mogelijke treinreis? Geen twijfel meer? Meld je dan aan voor de opleiding tot conducteur bij MBO Amersfoort.

Het verhaal van Nick, conducteur

Nick is conducteur geworden nadat een vriendin hem enthousiast vertelde over werken bij NS. Hij vertelt dat zijn werk veel meer inhoudt dan alleen maar kaartjes controleren en deuren sluiten. Lees hier zijn hele verhaal.

“Het liefst heb ik al tips en informatie voordat de reiziger erom vraagt. Mijn dag is namelijk geslaagd als zoveel mogelijk reizigers de trein tevreden verlaten.”