Techniek Trainee Fleet Services

Techniek Trainee Fleet Services

Pieter van Elderen

De kennis achter codes

De bekende gele stoptreinen worden steeds meer vervangen door de laatste generatie sprinters, genaamd de Sprinter Light Train (SLT). Tijdens het eerste jaar van mijn Techniek Traineeship werk ik binnen het SLT Team aan het onderhoud en de ontwikkeling van deze Sprinters. Als reliability engineer is één van mij taken het gebruik en de interpretatie van de diagnosecodes. Die geven aan de machinist door waar een defect zit en houden bijvoorbeeld ook bij hoe vaak een deur open en dicht gaat. Aan de hand van deze codes kan ik de prestaties meten van de SLT: welke codes wijken af van codes in andere treinen? Kan een serie codes een indicatie zijn voor een groter defect waardoor een trein strandt? De codes kunnen het ons allemaal vertellen.

“Ik ben graag in de werkplaats in Leidschendam om te overleggen met monteurs uit het kernteam en de techniek aan het werk te zien.”

De beleving van techniek

Na mijn afstudeerstage bij NS ben ik als maintenance engineer gestart. Ik werk momenteel aan draai- en wielstellen van de SLT. Ik bestudeer bijvoorbeeld het slijtagegedrag van een aantal componenten in het wielstel. Vanuit mijn studie werktuigbouwkunde was ik gewend om de focus te leggen op technische oplossingen. Bij NS leerde ik al snel dat er zoveel meer is om rekening mee te houden, zoals de financiële planning van onderhoud en projecten. Samen met ons materieelteam proberen we de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van SLT’s zo hoog mogelijk te houden. We houden daarom altijd die ene vraag in het achterhoofd: waar heeft de reiziger echt iets aan? Zelfs de meest complexe systemen staan altijd in dienst van de veiligheid en de beleving van de reiziger die veilig en comfortabel van A naar B reist.

Meer over techniek projecten

Mijn werkgebied

Techniek ►

Techniek is al 150 jaar lang dé basis van het succes van NS. Het zorgt ervoor dat de treinen rijden, maar ook dat deze veilig, comfortabel en duurzaam zijn.

Doelgroep Trainees
Stages & Traineeships ►

Bij NS kun je als stagiair of trainee aan de slag gaan. Dit betekent werken bij een dynamische organisatie die midden in de samenleving staat.