Samenwerken is de sleutel

Word jij mijn nieuwe collega? Dan stel ik je graag voor aan de enthousiaste teamleden van ons toolsupport team. En ik zou je natuurlijk de functionaliteit van onze ontwikkelstraat laten zien. TOPAAS heet het. Dat staat voor TotaalOplossing voor Projecten as a Service. Maar ook voor helderheid, transparantie en efficiëntie binnen de ontwikkelstraat van NS. Hier werken we samen aan de realisatie en het beheer van IT-voorzieningen om onze klanten nog sneller te kunnen helpen. We nemen werk uit handen van project- en beheerteams, zodat zij zich kunnen richten op hun hoofdtaak: het ontwikkelen en beheren van software. Ik kijk naar de technische inrichting van een tool, voer intakegesprekken met nieuwe gebruikers en zorg voor coaching en begeleiding zodat de ontwikkelstraat ook echt goed gebruikt kan worden. Het is ontzettend divers werk en de verschillende taken en denkniveaus maken iedere dag weer nieuw en anders!
“Collega’s moeten op je kunnen vertrouwen. Als je laat zien dat je ergens voor staat en dat je mensen echt helpt, kun je een belangrijk verschil maken.”

Werken aan verandering

Als ik ’s morgens binnenkom pak ik meestal eerst ad-hoc supportvragen van gebruikers op, daarna plan ik de rest van mijn dag. Tijdens onze ‘daily stand-up meeting’ lichten we de voortgang van onze werkzaamheden toe en geven we aan waar we ons vandaag op gaan richten. De grootste uitdaging is het begeleiden van een nieuwe gestandaardiseerde project-inrichting. Als een team overstapt naar de ontwikkelstraat betekent dit vaak een verandering in het proces en toolgebruik. We nemen weerstand weg door gebruikers actief te betrekken in het proces en samen vast te stellen hoe we die verandering het beste kunnen vormgeven. Het uitspreken van ambitie en het gewenste eindresultaat helpt daar enorm bij. We hebben inmiddels 111 TOPAAS-omgevingen ingericht waarmee we de software-ontwikkeling én het beheer van software binnen NS kunnen ondersteunen. En daar ben ik ontzettend trots op!