Medewerker Veiligheid & Service

Qaetano

Even voorstellen

Zijn koffer, met paspoort en geld, reed al weg. Maar hij stond nog op het perron. Tja, als je zo’n situatie nog weet te redden, daar doe je het voor.
⠀⠀⠀
Dagelijks houd ik mij onder andere bezig met service verlenen aan reizigers en collega’s assisteren bij calamiteiten. Mijn beroep is zo divers, waardoor ik aan het begin van mijn dag nooit weet wat voor situaties zich zullen voordoen. De man die zijn trein met koffer naar Schiphol al Amsterdam Centraal uit zag rijden, kon door omstandigheden zelf niet instappen. Alles zat in die koffer: geld, paspoort. Dat is het laatste wat je wilt meemaken als je op vakantie gaat. Door een goede samenwerking met onze meldkamer en collega op de trein hebben we zijn koffer terug kunnen krijgen en kon hij alsnog van zijn vakantie genieten. Dit soort kleine dingen geven je een fijn gevoel en laat zien wat je door een goede samenwerking kan bereiken.

Doordat we elkaar aanvullen, zijn we onmisbaar voor elkaar.

Mijn collega's

Daniël heeft mij geleerd om dicht bij mezelf te blijven. Daniël is werkplekbegeleider, dat houdt in dat je nieuwe collega’s begeleidt tijdens hun opleiding.
⠀⠀⠀
Het is belangrijk om van collega’s te leren, maar daarbij moet je wel je intuïtie blijven volgen. Je houdt het namelijk niet vol om een ander zijn werkhouding over te nemen. Ik kan bijvoorbeeld meer gaan handhaven en korter op de regels zitten, maar als dat niet is hoe ik ben, ga ik daar vroeg of laat problemen mee krijgen. Collega’s kunnen verkeerde verwachtingen van me krijgen. Zo kunnen ze denken dat ik nergens bang voor ben en zullen ze op me rekenen in kritieke situaties. Wanneer dat niet het geval is, kan dat voor gevaarlijke situaties zorgen. Daarom zit de kracht van ons team ook in de mix van jong, oud én onze verschillende persoonlijkheden. Doordat we elkaar aanvullen, zijn we onmisbaar voor elkaar.

Leukste moment van de week

Het is een verschil van dag en nacht, als je tijdens evenementen werkt. Er hangt een gezellige feestvreugde op het station wanneer een concert of wedstrijd plaatsvindt. Reizigers komen een praatje maken of willen met je op de foto. Dat gebeurt niet zo snel op dagen dat mensen gewoon naar hun werk reizen.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Maar bij de terugreis slaat de stemming vaak om. Stel je voor: je bent moe, hebt gedronken en wilt tegelijk met honderd anderen naar huis. Tel daar vervolgens een man in uniform bij op die de toestroom van mensen organiseert. Dan kun je rekenen op vervelende opmerkingen. Toch is het essentieel een vrolijke sfeer te behouden. Ik ben de opmerkingen daarom liever voor door zelf de eerste grap te maken. Met een grap laat ik zien dat ik ook maar een mens ben. De lucht is dan vaak snel geklaard. Het is intens om met evenementen te werken. Toch geeft het ook een ontzettend goed gevoel als de perrons leegstromen en je weet dat iedereen weer veilig onderweg naar huis is.

Onze mensen op het station