Miljoenen reizigers vervoeren in een machtige machine

Het mooiste van mijn beroep is zo’n machtige machine onder controle houden en daarmee service verlenen op de achtergrond. Iedere dag breng ik, onzichtbaar voor de reiziger, zo veel mensen weer veilig van en naar hun werk of geliefde. Dat is wel gek: mensen zien mij vaak niet, of maar heel even als de trein het station in rijdt, maar ondertussen ben ik wel verantwoordelijk voor de miljoenen reizigers die zich jaarlijks via onze treinen verplaatsen. Ik geniet daar trouwens optimaal van. Het is zo mooi om vanaf mijn hoge plekje in de trein de wisselingen van de seizoenen mee te maken en Nederland te zien vanuit een heel ander perspectief. En soms maak ik ook hele leuke dingen mee, zoals laatst toen een mevrouw het heel stoer vond om mij voorop de trein te zien en bij aankomst nog even op mijn deur klopte om te bedanken voor de prettige rit.
“Mijn vader heeft ook gewerkt bij NS. Zo ben ik er ook terechtgekomen na mijn studie toerisme. Het zit kennelijk in mijn bloed.”

Een fijne baan bij een tweede familie

Sinds anderhalf jaar ben ik mentor-machinist. Dit houdt in dat ik de nieuwe machinisten klaarstoom voor dit prachtige beroep. Ik kan het ze aanraden, want als machinist zie je veel en maak je veel mee. Meer dan je misschien zou denken. Bovendien is werken bij NS fijn, want je krijgt er een tweede familie bij. Collega’s zijn heel betrokken en behulpzaam.