Alle dienstroosters strak gepland

Als dienstindeler ben ik samen met mijn collega’s verantwoordelijk voor de personele roosterplanning. Het is elke week een enorme uitdaging om diensten gepland te krijgen en daarnaast zoveel mogelijk aan alle wensen van het personeel tegemoet te komen. Ondanks mijn beperkte zicht, kan ik mijn werk goed doen. Dat komt mede dankzij mijn twee computerschermen ingesteld op een enorm groot lettertype en zwarte golden retriever. Continu maken we de afweging tussen het bedrijfsbelang en de verzoeken van het personeel. Uiteindelijk zijn goede roosters heel belangrijk, want samen met mijn collega’s zorg ik ervoor dat er op elke trein een machinist en een conducteur aanwezig is. Wij plannen voor de lange termijn, maar sturen ook bij op de dag zelf. Als er een collega ziek is, of om een andere reden plotseling niet kan komen werken, dan moeten we dat gat in de planning wel snel dichten! Anders hebben onze reizigers daar last van en dat willen we juist voorkomen.
“Als wij ons werk niet goed doen, is de kans groot dat sommige treinen niet rijden, omdat er geen machinist of conducteur is.”

Een dynamische baan, met een grote verantwoordelijkheid

Mijn werk is dus nooit saai, met name als de druk erop staat en ik snel een collega moet vinden die een extra dienst wil draaien. Naast het inplannen van collega’s, verwerk ik ook alle financiële vergoedingen en administratie. We plannen voor bijna 300 conducteurs en ruim 400 machinisten, dus daar komt veel bij kijken. Maar juist die dynamiek vind ik fantastisch! En het familiegevoel, dat vind ik ook fijn. Als lid van deze geel-blauwe familie komen we elkaar overal, door het hele land, tegen. Mijn collega’s op de trein zijn trouwens over het algemeen erg mondig en daar moest ik wel mee leren omgaan. Dat gaat sneller dan je denkt, haha! Ook vakinhoudelijk ben ik de afgelopen 2 jaar erg gegroeid; ik kan nu veel sneller en efficiënter plannen. Ik ben blij dat NS mij de kans heeft gegeven om me – ondanks mijn handicap – mezelf te bewijzen. Die Wajong-stempel ben ik dankzij mijn vaste contract gelukkig kwijt.